Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

EDITORIAL ΤΕΥΧΟΣ #4

Το εξώφυλλο του νέου μας τεύχους είναι λεπτομέρεια από ένα γκράφιτι* που διακοσμεί τον τοίχο του 2ου Δημοτικού σχολείου της Κάτω Αχαΐας. Είναι εμπνευσμένο από το μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, την Οδύσσεια. Ένα έργο που υμνεί τον αγώνα για τη ζωή, περιγράφοντας μιαν αέναη επιστροφή στην πατρίδα, στις πρώτες εικόνες που μας καθορίζουν και στις βασικές αξίες που σηματοδοτούν την ύπαρξή μας και λαβώνονται από τα έργα των ανθρώπων. Ένα έργο που μιλάει για το «ταξίδι». Ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, με σηματωρό το νόστο και την αγάπη για τη ζωή. Ο σύγχρονος Οδυσσέας είναι ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, που μέσα από τις αντιξοότητες των μεγάλων ανατροπών της εποχής μας, πασχίζει να χαράξει το δικό του δρόμο.

 Στην Οδύσσεια ο ηρωισμός δεν είναι εκείνος των πεδίων των μαχών, αλλά ο αγώνας για την επιβίωση και την προκοπή. Έχοντας μπει για καλά σε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στο σύνθετο περιβάλλον αντιμέτωποι με τις ανάγκες της καθημερινότητας. Δεδομένων των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες αυτής της χώρας, οφείλουμε, πέρα από το να αναζητούμε λύσεις, να κάνουμε «στάσεις» για ανάσα. Οι διακοπές, ένα απαραίτητο είδος πολυτελείας, είναι κάτι που το δικαιούμαστε. 

 Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που θα βρεθούν κοντά στον τόπο καταγωγής τους, ευκαιρία για αναστοχασμό. Ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νόστο των παιδικών μας αναμνήσεων, να ξανανταμώσουμε με παιδικούς φίλους και να βρεθούμε στα μέρη που αγαπήσαμε. Ξεφυλλίζοντας και διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, να βρούμε τροφή για σκέψη ή τα βράδια μαζί με φίλους να απολαύσουμε αγαπημένες μελωδίες. Συχνά οι παρέες γεννούν επιθυμίες και σκέψεις. Οι πολλές ομορφιές της Δυτικής Αχαΐας προσφέρονται για ξεκούραση και μέσα από την απλότητα μπορούν να αποτελέσουν πηγή αισιοδοξίας. Πάνω απ’ όλα όμως, έχουμε ανάγκη να αναζητήσουμε εκείνο το συλλογικό εγώ που έχει λαβωθεί και λείπει σήμερα από τον τόπο μας.

 Το επόμενο τεύχος μας θα κυκλοφορήσει στις οθόνες του υπολογιστή σας στα τέλη Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε ευχόμαστε μέσα από τη δική σας καλοκαιρινή περιπλάνηση, όποια και αν είναι αυτή, να φτάσετε στο δικό σας λιμάνι αισιόδοξοι, σοφότεροι και συλλογικότεροι. Από τη μεριά μας, πέρα από τις συνεργασίες που ξεκινάμε από αυτό το τεύχος με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχεδιάζουμε και μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, για τις οποίες θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα από το διαδίκτυο. Καλό καλοκαίρι!

* Ο Λεωνίδας Βούρδουλας είναι φοιτητής στη σχολή καλών τεχνών του ΑΠΘ και του αρέσει να
δημιουργεί σε τοίχους. Αυτή την όμορφη δημιουργία μαζί με άλλες δικές του μπορείτε να τις δείτε στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού σχολείου της Κάτω Αχαΐας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΛΛΙΣΕΤΕ  ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΣ #4


#4

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Λαμπτήρες οικονομίας και συμβατικοί: Ένας οδηγός για οικονομία στο λογαριασμό σας

Νίκος Ραγκαβάνης
Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος

Η κατάργηση των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως και η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στην αγορά μια σειρά από νέα είδη λαμπτήρων, τα οποία και υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας και πιο ποιοτικό φωτισμό. Σήμερα, οι κύριες κατηγορίες λαμπτήρων που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται στις 3 παρακάτω μεγάλες κατηγορίες.

-Λαμπτήρες ξένου/αλογόνου

Η πρώτη κατηγορία, οι λαμπτήρες με χρήση ξένου (γνωστοί και ως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν 20 έως 25 % λιγότερη ενέργεια παράγοντας το ίδιο φως σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Στους βελτιωμένους λαμπτήρες πυράκτωσης με τεχνολογία αλογόνου, η κάψουλα αλογόνου τοποθετείται μέσα σε γυάλινο περίβλημα, ώστε τοMτελικό αποτέλεσμα να έχει την όψη ενός κλασικού λαμπτήρα πυράκτωσης. Παράγουν φως ισοδύναμης ποιότητας με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά έχουν τη διπλάσια διάρκεια ζωής(2.000 ώρες). Τα μειονεκτήματα αυτού του είδους λαμπτήρα περιλαμβάνουν την συχνή αλλαγή καθώς ο
χρόνος ζωής τους είναι περίπου 1-2 χρόνια, αλλά όπως και στην περίπτωση των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως υπερθερμαίνονται. Η ενεργειακή τους κατηγορία είναι Β ή C.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Ευλογία ή κατάρα; Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Μέρος Β
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Αρχαιολόγος


Η προσέγγιση για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λέγαμε δίνουν τις κατευθύνσεις ώστε η «επανένταξη» του μνημείου να οδηγήσει στην οικονομική βιωσιμότητα του τόπου και να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης προάγοντας την κοινωνική συνοχή, οδηγώντας σε μια πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ αποδέχεται πως ο πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης που συνεισφέρει καταλυτικά στην εμπέδωση ενός ευρύτερου αναπτυξιακού κλίματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000 με την «Στρατηγική της Λισσαβόνας» αναγνώρισε τη σημασία του πολιτισμού στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Ε.Ε. το 2007 εξέδωσε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό, σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων θεώρησε πως η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών της και επιπλέον αποδέχτηκε τη συνεισφορά της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική ανάπτυξη. Η εφαρμογή της νέας στρατηγικής «Ευρώπη 2020» εστιάζοντας σε τρεις προτεραιότητες «έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς» αποδέχεται πως ο πολιτισμός μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το δε Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο του 2014 υιοθέτησε την άποψη πως η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί στρατηγικό πόρο για μια βιώσιμη Ευρώπη και πως έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. 

Η προστασία των φυσικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πόρων ενός τόπου μέσα από μια ισορροπημένη σχέση με την οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη.