Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΤΕΥΧΟΣ #3

To 3ο τεύχος της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» βρίσκεται σήμερα στην οθόνη του υπολογιστή σας. Το εξώφυλλο αποτυπώνει μια αρχαία επιγραφή της Δύμης με σπάνια ιστορική σημασία, αφού αναφέρεται στην επανάσταση των Δυμαίων κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας, με πρωταγωνιστές τον Σώσο Ταυρομένεο, τον Δαμίσκο Εχεσθένεο και τον Τιμόθεο Νικέα. Οι επαναστάτες έκαψαν τα αρχεία και τα δημόσια έγγραφα της πόλης, κήρυξαν δημοκρατία και έφτιαξαν δικούς τους νόμους. Επίσης, διέκοψαν κάθε συναλλαγή με τους Ρωμαίους και προέβησαν σε κατάργηση των χρεών των πολιτών.

Στο νέο τεύχος ο Ανδρέας Λάζαρης συνεχίζει με το δεύτερο μέρος της ανάλυσής του σχετικά με τους μηχανισμούς των μνημονίων. Η Δήμητρα Μαχαίρα, εκπαιδευτικός  η ίδια, με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σε λίγες εβδομάδες διατυπώνει τις σκέψεις της για το ρόλο τους στη σημερινή συγκυρία. Η Ζωή Καραβότα, εκπαιδευτικός επίσης, εξετάζει τη σχέση του σχολικού εκφοβισμού με τη βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για την προσπάθειά μας η ανταπόκριση ενός ανθρώπου που αγαπά τη χώρα μας, του Reinhard Jung. Αρχαιολόγος - ερευνητής ο ίδιος, εργάζεται τα τελευταία καλοκαίρια σε ανασκαφές στη χώρα μας. Ο Reinhard μιλά και γράφει ελληνικά και διατυπώνει τις σκέψεις του για τις ταξικές αντιπαραθέσεις και την πτώση των μυκηναϊκών ανακτόρων.

Ο Βασίλης Αργυρόπουλος συνεχίζει και σε αυτό το τεύχος την αναφορά του στη διαχείριση των μνημείων και των ιστορικών πόλεων.

Με αφορμή την εκδήλωση της Αυτοδιοικητικής  Κίνησης Δυτικής  Αχαΐας για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η Νίκη Ράλλη και ο Τάσος Γιακουμής  μας μιλούν για τις ποικίλες πλευρές της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης.

Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στη Μεγάλη Βρετανία τον τελευταίο καιρό για τις συνθήκες εργασίας στις βρετανικές επιχειρήσεις και την απώλεια θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων εξαιτίας των συμβάσεων εργασίας μηδενικής χρονικής διάρκειας (zero-hour contracts), που δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τον εργαζόμενο και πλήρους απελευθέρωσης για τον εργοδότη. Σε αυτή την  «ευελιξία» αναφέρεται με το άρθρο του ο Γιώργος Διαγουρτάς.

Ο Χρίστος Βέρρας προτείνει να ακούσουμε blues, το πιο αυθεντικό είδος μουσικής στην αμερικάνικη ιστορία, γράφοντας για τη μουσική των περήφανων σκλάβων.

Τέλος, ο Νίκος Ραγκαβάνης γράφει για το πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με λαμπτήρες οικονομίας, ενώ ο Τάκης Καμπέρος σχολιάζει την επικαιρότητα με το δικό του τρόπο.

Καλή ανάγνωση!



Το περιοδικό μπορείτε να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας σε μορφή pdf ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.dropbox.com/s/e9u1beficet7j3m/politeia%20%233.pdf?dl=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου