Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ :"Οι Πασατέμποι" και "Θεατρική Διαδρομή"

 Δήθεν Αδιάφοροι,Θεατρική ομάδα: Οι Πασατέμποι.
Για τρίτη συνεχή χρονιά οι "ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ" μέσα στο καθιερωμένο πλέον για πολλά χρόνια, τρίμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν στο λιμάνι των Αλυκών στο τέλος Αυγούστου ,ανέβασαν με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση «ΔΥΜΗ-ΔΕΙΑ».

Πρόπερσι ξεκινήσαμε με κάτι ελαφρύ και ολίγον τι απλόν
που ούτε τους υποκριτάς εκούρασεν, ούτε και το κοινόν.
Στη μνήμη αναζητήστε την Τασούλα, την μικρή μας ορφανή
που αν και έπαθε πολλά δεινά, εν τέλει της χαμογέλασε η ζωή.
Πέρυσι ήρθε η Λυσικράτη μ' όλας τας φίλας της μαζί
και κατάφεραν να στήσουν μια χώρα πάλι απ' την αρχή.
Μα αν και είχε δια τους υποκριτάς ολίγας απαιτήσεις,
δημιούργησε ανάγκη εις το κοινό προς σκέψης διεισδύσεις.
Εφέτος, ετέρα σκέψις με ώθησε ν' αλλάξω ολίγον συνταγή
και εις μονοπάτι γνώριμον να κάνω μιαν παραλλαγή.
Ούτως, επέλεξα δια εσας τον Μποστ και τη δική του Μήδεια,
μα εκ διαστροφής παραλλαγών δεν την ποθούσα ίδια.
Με σεβασμό στον Μποστικό καμβά στάθηκα όσο μπορούσα
και πινελιές του σήμερα και του εδώ επάνω του σκορπούσα.
Εν τέλει, η Μήδεια του Μποστ βαφτίστηκε ΔΥ-ΜΗ-ΔΕΙΑ,
για να θυμίζει στο κοινό τη Δύμη και τη Μήδεια.
Στο έργο, νέες φιγούρες φτιάχτηκαν που ίσως κι αναγνωρίσετε,
εάν εις του μύθου την πλοκήν προσεκτικά εντρυφήσετε.
Και μουσικήν αυθεντική θα έχει και άσματα δια στομάτων,
που θα διανθίσουν τη ροή των ανθρωπίνων παθημάτων.
Ωστόσο, οι υποκριταί το εγχείρημα τα βρήκαν πιο απαιτητικόν,
και εις Βαθύαλον διεπίστωσαν ύφος σκληρόν και αυστηρόν.
Μα, δε σας κρύβω βέβαια και τις δικάς μου ανησυχίας,
γιατί αυτό που θα δείτε, κρύβει πολλάς αλληγορίας.
Σίγουρα δε θα' χει το χαχανητό των περασμένων χρόνων,
το γέλιο όμως προσδοκώ να δω στο πρόσωπο των θεατών των όλων.
Λέει ο σκηνοθέτης Βαθύαλος.

Πρόσωπα (με σειρά εμφάνισης):Κορυφαία του χορού: Δώρα Βέτσου Χορός:
Κωνσταντίνα Ντεμίρη,Κωνσταντίνα Μπουχέλου,Αγγελική Μπουχέλου,Χριστίνα Μπάλα,Καλλιόπη Στεφανοπούλου,Καλλιόπη Βούρδουλα,Ζωή
Παπαδοπούλου,Μάρω Λιάπη,Τροφός: Κυρία Ρο, Παιδαγωγός: Αγκαλίτσας,Πολυ (καλόγρια): Ελένη Χολέβα,Γιάννης(κρητικος): Γιώργος Μαντζώρος,Μητερα Σοφία: Δημοσθένης Παπάς: Αγκαλίτσας Παπάς: Βαθύαλος Ψαράς:Φω,Θεραπαινιδα Α: Ζωή Καραβότα,Θεραπαινιδα Β: Αδαμαντία Γκρέκου,Δυ-μη-δεια: Δημήτρης Ηλιόπουλος, Γιόκας: Αχιλλέας Κανελλόπουλος, Γιος:
Σπύρος Παπαδημητρόπουλος,Οιδίποδας:Βαθυαλος,Αντιγόνη: Κωνσταντίνα Μπουχέλου,Ισμήνη: Μάρω Λιάπη,Ευριπίδης: Κανελλος Κανελλόπουλος,Δήμαρχος: Πέπη Κουτρουμάνη, Γραμματικος: Βασίλης Αργυρόπουλος,Καλόγερος: Γιώργος Μαντζώρος,Ιάσων: Μεσιε Νταρλά,Εξαγγελος: Νίκος
Τσόκος,Υποβολέας:Γερασιμίνα Κότσαλη,Μουσικοί: Δώρα Βέτσου,Μιλτιάδης Κωτσόκολος,Φραγκούλης Αγουρίδης,Ανδρέας Αγουρίδης,Τάκης Βέτσος,Νίκος Γιαννόπουλος. 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :Μακιγιάζ: Αγγελική Μπαγουρδη
Κωνσταντίνα Ντεμιρη,Ελένη Τριανταφυλλοπούλου,Ήχος - Φώς:
Παναγιώτης Καμπάς,Ηλεκτρολόγοι:Νίκος Ραγκαβάνης,Νίκος
Κανελλόπουλος,Σκηνοθεσία: Βαθύαλος,Σκηνικά-κοστούμια: Δήθεν Αδιάφοροι,Θεατρική ομάδα: Οι Πασατέμποι.

Eκτός από την παράσταση ,στο τριήμερο υπήρξαν και παράλληλες
εκδηλώσεις στο χώρο που διαμόρφωσαν οι ίδιοι με πολύ μεράκι όπως έκθεση χειροτεχνών και μουσικές εκδηλώσεις.
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις των “ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝ “στη σελίδα τους στο Facebook : https://www.facebook.com/dithenadiaforoi/
καθώς και στο ιστολόγιό τους http://dithenadiaforoi.blogspot.gr/


Η Θεατρική Διαδρομή


Η Θεατρική Διαδρομή, μία νεοσύστατη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, μας συστήθηκε το καλοκαίρι μέσα από το έργο «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού τομέα της Ι.Δ.Ε.Α (Ιδέες Δημιουργίας Ενεργών Ατόμων), με όραμα να συμμετάσχει με τη δράση της στα θεατρικά τεκταινόμενα.

Η Ι.Δ.Ε.Α αποτελεί μια πολυδιάστατη δράση, η οποία κινείται σε πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό, οικολογικό και ψυχαγωγικό επίπεδο. Στόχος της είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με ομαδικές δημιουργικές παρεμβάσεις. Στα πλαίσια αυτά, κάθε ενεργό άτομο που θέλει να δημιουργήσει, έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το όραμά του φτιάχνοντας μια συγκροτημένη ομάδα και δουλεύοντας πάνω σε αυτό. Έτσι, λοιπόν, «γεννήθηκε» και η Θεατρική Διαδρομή.

Η Αγγελική Χριστοπούλου, καθηγήτρια φιλόλογος, ασχολούμενη χρόνια με το ερασιτεχνικό θέατρο, δημιούργησε μία ομάδα, η οποία απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από φοιτητές. Είναι άτομα με αγάπη για την τέχνη του θεάτρου, καθώς έχουν συμμετάσχει σε αρκετές ερασιτεχνικές παραστάσεις. Έτσι, τον Οκτώβρη του 2015 ξεκίνησε η γνωριμία της ομάδας, η εξοικείωση της με το έργο κι έπειτα έλαβαν χώρα οι πρόβες.

Το έργο που επιλέχθηκε ως αφετηρία αυτού του θεατρικού ταξιδιού είναι «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ένα έργο ορόσημο της μεταπολεμικής δραματουργίας, που αναδεικνύει ρεαλιστικούς χαρακτήρες, πραγματεύεται διαχρονικές αξίες και θίγει σημερινά προβλήματα. Στη δεκαετία του ΄50, σε μία αυλή του Βύρωνα, συνυπάρχουν οι ψυχές και οι ιστορίες των ανθρώπων που κατοικούν εκεί και συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό ψηφιδωτό της λαϊκής κοινωνίας της εποχής. Με διαφορετικές καταβολές, αλλά συνδετικό στοιχείο την αγωνία για επιβίωση και καλύτερη ζωή, τα πρόσωπα εκφράζουν και ζουν τις χαρές και τις λύπες τους, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους. Η φιλία, η συντροφικότητα, ο ρομαντικός, ανεκπλήρωτος έρωτας, η αγάπη, η απιστία, οι ανθρώπινες αδυναμίες, οι οποίες αποβαίνουν ολέθριες, η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, η οικονομική ανέχεια και το ευμετάβλητο της ζωής είναι καταστάσεις που αναδεικνύονται μέσα από την καθημερινότητα των ηρώων. Η τελική τους συντριβή επέρχεται με τη βίαιη άφιξη της νέας εποχής καταστρέφοντας την αυλή για την ανοικοδόμηση πολυκατοικιών.

Η παράσταση έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΠΑ.Λ Κ. Αχαΐας, στις 25 Ιουλίου. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα της ομάδας αντί εισιτηρίου να προσφέρουν τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες της περιοχής μας.

Τέλος, η ομάδα θέλησε να αφιερώσει την παράσταση σε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους που έφυγαν νωρίς από κοντά μας, στους καθηγητές Γιάννη Κωστόπουλο και στη σύζυγο του Λίτσα.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Έπαιξαν με αλφαβητική σειρά: Αθανασία Τακοπούλου, Αντωνία Λοτσάρη, Ασημίνα-Σοφία Χριστοπούλου, Γιάννης Κουτρουμάνης, Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Γκρέκας, Έφη Τρουπή, Ηρώ Κουτρουμάνη, Μαρία Κουρούσια, Σπύρος Δριμάλας, Σωτήρης Δριμάλας, Τάσος Χρυσόπουλος
Σκηνοθεσία: Αγγελική Χριστοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου