Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Να ξαναστηθεί ο φραγμός

Μαίρη Κανελλοπούλου, νοσηλεύτρια Κέντρου Στήριξης
Τάσος Γιακουμής, γιατρός, επιμελητής Π.Ι. Σαγεΐκων

Από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών ΡΟΜΑ των Σαγεΐκων. Το Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ και Ευπαθών Ομάδων Σαγεΐκων (πρώην Ιατροκοινωνικό Κέντρο Μόβρης-ΙΑΚ), το Περιφερικό Ιατρείο Σαγεΐκων - Π.Ι. και το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας - ΚΥΚΑ με την καθοδήγηση της Διευθύντριας, της παιδιάτρου κας Μαρίας Δελή, ξεκίνησαν μια προσπάθεια καταγραφής των εμβολιαστικών ελλείψεων των παιδιών ΡΟΜΑ του χωριού.


Από τον Ιούλιο του 2016, την καταγραφή ακολούθησε η έμπρακτη προσπάθεια εμβολιασμού του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς ελλείψεις εμβολίων στα νοσοκομεία λόγω των περικοπών ελέω μνημονίων, την απώλεια της προνοιακής κάλυψης αρκετών ΡΟΜΑ και τη δυσκολία που έχει η σύνδεση με αυτό το κομμάτι συμπολιτών μας - για πολλούς και λόγους - πολλά παιδιά είχαν μεγάλες ελλείψεις στην εμβολιαστική τους κάλυψη. Αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση, το αντισωματικό τείχος για τις βασικές νόσους που καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (τέτανος, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα κ.ά.) θα είχε καταρρεύσει. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της πιθανότητας ύπαρξης επιδημιών σε αυτό τον -σχετικά- κλειστό πληθυσμό, πράγμα που θα οδηγούσε σε σποραδικά κρούσματα των παραπάνω παθήσεων.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη προμήθειας επαρκών ποσοτήτων εμβολίων για τις βασικές νόσους. Αυτή καλύφθηκε εν μέρει με τη συνταγογράφιση μέσω των ΑΜΚΑ των παιδιών, αλλά πάλι δεν ήταν αρκετό. Ανακαλύπταμε αδήλωτα παιδιά που δεν είχαν καν ΑΜΚΑ ή παιδιά που οι οικογένειές τους είχαν χάσει τα βιβλιάρια εμβολιασμών. Στο Κέντρο Στήριξης έχει γίνει αρκετή δουλειά - από χρόνια - σε σχέση με την αρχειοθέτηση των εμβολιασμών των παιδιών καθώς αυτό διενεργούσε τους εμβολιασμούς από το 2006 ως το 2011-12.

Αντίστοιχα, από το 2003 ως το 2006 που ανέλαβε το ΙΑΚ, την ευθύνη είχε το ΠΙ Σαγεΐκων. Έχουν συνταχθεί εκ νέου καρτέλες με τα εμβόλια του κάθε παιδιού ξεχωριστά που ενημερώνονται ανελλιπώς, έτσι δε μας επηρέασε η απώλεια των βιβλιαρίων ιδιαίτερα. Σε αυτή τη διαδικασία βοήθησε το Κοινωνικό Ιατρείο Πάτρας, με χρήματα που είχαν σταλεί από Γάλλους Αλληλέγγυους στον Ελληνικό λαό για τις υγειονομικές ανάγκες των ανασφαλίστων. Με τα χρήματα αυτά και τη μεσολάβηση και βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, αγοράστηκαν εμβόλια για τα παιδιά που δεν είχαν ΑΜΚΑ. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας χορήγησε κι αυτή αριθμό εμβολίων και συνεχίζουμε να καλύπτουμε σταδιακά  τη δαπάνη μέσω της συνταγογράφισης. Από τον Ιούλιο και κάθε μήνα, σε συγκεκριμένη μέρα, στο χώρο του ΠΙ διενεργούνται εμβολιασμοί παιδιών ΡΟΜΑ.


Το Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σαγεΐκων και μετά από σχετική άδεια της σχολικής επιτροπής, διενεργήθηκαν εμβολιασμοί στο χώρο του σχολείου. Μέχρι τώρα, έχουν καταναλωθεί πάνω από 300 εμβόλια και ο αγώνας επαναδημιουργίας του αντισωματικού τείχους συνεχίζεται με τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων, με πρόγραμμα κάθε μήνα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να καλυφθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες αυτών των παιδιών με κάθε τρόπο. Είναι χρέος της κοινωνίας να στηρίζει τους αδύναμους. Είναι δείγμα πολιτισμού μπροστά στον «αγριανθρωπισμό» της εποχής μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου