Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ (ΙΙ)

Ανδρέας Αθ. Λάζαρης
Εκπαιδευτικός
Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Η παρουσίαση της ορολογίας στο πρώτο μέρος επιτρέπει να προχωρήσουμε στην ανάλυση του σύγχρονου ιστορικού φαινομένου που αναπτύχθηκε στην καρδιά της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον μηχανισμό των μνημονίων, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στον πυρήνα της οικονομικά ισχυρής Ευρώπης. Βέβαια η εφαρμογή του μηχανισμού περιορίστηκε σε μικρές περιφερειακές χώρες, όπως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος. Ωστόσο, ακόμη και στην Ισπανία, τέταρτη ισχυρότερη οικονομικά χώρα, η οικονομική λιτότητα υπήρξε ανάλογης έντασης και σκληρότητας, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων πρώτων κατοικιών πολιτών από τις τραπεζικές κατασχέσεις.

Οι ισχυρά βιομηχανικές χώρες ανέκαθεν χρειάζονταν πρώτες ύλες για την ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας. Επιπροσθέτως, τα φτηνά εργατικά χέρια αλλά και το εξειδικευμένο επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό - που θα αναλάβει την παραγωγική διαδικασία - συμπληρώνουν τους παράγοντες εκείνους που εξασφαλίζουν διαρκή οικονομική και πολιτική ηγεμονία. Τρίτος παράγοντας στην παγκοσμιοποιημένη πια οικονομία είναι το λεγόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δηλαδή οι τράπεζες σε συνδυασμό με τη λειτουργία των μεγάλων χρηματιστηρίων, όπου ουσιαστικά άυλα κεφάλαια καθημερινά αλλάζουν χέρια. Σταθερός παράγοντας, διαχρονικά, ο γεωπολιτικός σε συνδυασμό με την οικονομία της πολεμικής βιομηχανίας. Αυτό το πολύπλευρο πλέγμα σχέσεων διαμορφώνει τις ιστορικές συνθήκες εντός των οποίων κινείται η σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989, απελευθέρωσε τη δυναμική του ιστορικού φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. Σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων ισχυρών οικονομιών, κυρίως τη γιγάντωση της Κίνας αλλά και της Ινδίας και κάποιων ασιατικών χωρών, οι παραδοσιακές ισχυρές οικονομίες Ευρώπης και Αμερικής πιέστηκαν από το σκληρό ανταγωνισμό και παρουσίασαν τα πρώτα σημάδια οικονομικής στασιμότητας και αργότερα ύφεσης. Το χαμηλό εργατικό μισθολογικό κόστος, π.χ Κίνα, αλλά και η τεχνολογία και έρευνα αιχμής που αναπτύσσεται σε νέες χώρες δυσχεραίνει την πρωτοκαθεδρία των παραδοσιακά ισχυρών. Πρόσθετος παράγοντας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας οι μακρόχρονοι και αποτυχημένοι πόλεμοι των Η.Π.Α, π.χ Ιράκ. Λιβύη, Αφγανιστάν, που οδήγησαν σε εξάντληση την αμερικανική οικονομία. Η προσπάθεια για έλεγχο των πετρελαϊκών αυτών χωρών οδήγησε σε αποσταθεροποίηση και ανάδειξη ακραίων φονταμενταλιστικών στοιχείων, που αυτονομήθηκαν από τους χρηματοδότες τους, αναπτύσσοντας μια ιστορική δυναμική εντυπωσιακή και επικίνδυνη στην εύθραυστη ισορροπία σε Ασία και Αφρική.

Μια πρόγευση της ωμής οικονομικής και πολιτικής παρέμβασης των Η.Π.Α, προκειμένου να επιτευχθεί ο οικονομικός έλεγχος κάποιων χωρών που παίζουν ουσιαστικό ρόλο - εξαιτίας της γεωπολιτικής και ενεργειακής τους δυνατότητας - αποτελεί το παράδειγμα της Αργεντινής. Η χώρα αναγκάστηκε να αποδεχθεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που επέβαλε το Δ.Ν.Τ, με τραγικές συνέπειες για το λαό και διαρκή αστάθεια, κοινωνική έκρηξη και σκληρή φτώχεια. Η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού της Αργεντινής, η διαφθορά και άλλα ενδογενή φαινόμενα παθογένειας αποτελούν παράγοντες ήσσονος ιστορικής σημασίας. Παρόμοια προγράμματα είχαν εφαρμοστεί προηγουμένως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Βενεζουέλα, Ισημερινός – χώρες με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου – απώλεσαν τον εθνικό πλούτο προσωρινά, αφού δεσμεύονται οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και τα έσοδά τους για να επιτευχθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως και το 1929, ξεκινά από την Αμερική με την κατάρρευση μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, της Λίμαν-Μπράδερς, μετά την παραχώρηση δανείων χωρίς ασφαλείς εγγυήσεις για αγορά κατοικιών και επένδυση σε real estate. Κανείς έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην μητρόπολη του Καπιταλισμού. Καταρρέει ο μύθος των ανεξάρτητων θεσμών που ασκούν ελέγχους και διασφαλίζουν τη λειτουργία
των αγορών στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς.


1. Για το μηχανισμό των μνημονίων και το ρόλο του Δ.Ν.Τ στην σύγχρονη αποικιακή και δουλοπαροικιακή δημιουργία χωρών αποικιών χρέους, το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν Το Δόγμα του Σοκ, προσφέρει ένα εξαιρετικό και ωφέλιμο ιστορικό εργαλείο ανάλυσης των γεγονότων, στηριζόμενο εν πολλοίς σε πραγματικά στοιχεία και πρόσωπα. Αναλύεται με ακρίβεια και επάρκεια ο παγκόσμιος μηχανισμός, ιστός αράχνης, που απλώνει το δίχτυ του και φτωχοποιεί - αφού αρπάξει τον εθνικό πλούτο – διαδοχικά τους λαούς, προβάλλοντας το φάσμα της ασύντακτης χρεωκοπίας και καταστροφής.
2.Δείτε το ντοκιμαντέρ: https://www.youtube.com/watch?v=wpJZM-2LroE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου